Säkerhetspolisens

Säkerhetspolisens

Säkerhetspolisen, även känd som SÄPO, är Sveriges nationella säkerhetstjänst, ansvarig för att skydda landet från olika hot som terrorism, spionage och andra former av subversiva aktiviteter. SÄPO spelar en avgörande roll i att upprätthålla nationens säkerhet och arbetar nära med andra polismyndigheter och internationella säkerhetsorganisationer.

SÄPO:s verksamhet inkluderar att övervaka och förhindra aktiviteter som kan hota den nationella säkerheten, inklusive terroristhot, cyberattacker och spioneri. De arbetar proaktivt för att identifiera och neutralisera hot mot Sverige, både inom och utanför landets gränser. SÄPO ansvarar också för att skydda viktiga statliga funktioner och infrastruktur samt för säkerheten kring högprofilerade evenemang och besök.

I takt med att världen blir alltmer digitaliserad har SÄPO:s fokus på cyberhot och informationssäkerhet ökat. De arbetar med att skydda kritisk infrastruktur och statliga myndigheter från cyberattacker och digital spionage. Detta inkluderar att övervaka och analysera datatrafik för att upptäcka och förebygga cyberhot.

SÄPO samarbetar också med internationella partner för att utbyta information och erfarenheter om säkerhetshot. Denna internationella samverkan är avgörande för att effektivt kunna hantera gränsöverskridande hot som terrorism och organiserad brottslighet.

Säkerhetspolisen är en viktig del av Sveriges försvars- och säkerhetsstruktur och deras arbete är avgörande för att skydda landet och dess medborgare från olika hot mot nationens säkerhet. Genom sitt arbete bidrar SÄPO till en säkrare och tryggare vardag för alla i Sverige